Kokeilut

Pilottihanke

Lose Your Way FabCityssä

DSC02381

Augmented Tesoma Reality -projekti oli MEDAIAn ensimmäinen kokeilu, joka toteutettiin Demolassa Tampereella syksyllä 2015. Projektin tulos oli opiskelijoiden kehittelemä Lose Your Way -kaupunkikävely, johon voit tutustua seuraavan linkin kautta  http://medaia.tamk.fi/en/pilotit/lose-your-way/ .

Huhtikuussa 2016 LoseYourWay projekti sai vielä jatkoa, kun kaupunkikävely järjestettiin osana MEDAIAn ja ENoLLin (European Network of Living Labs) yhteistä workshoppia Design and the City 2016 -konferenssissa Amsterdamissa.   ENoLL kysyi jäseniltään marraskuussa ehdotuksia workshopille, hyväksyi LoseYourWay kaupunkikävelyn mukaan ohjelmaan ja pyysi samalla TAMKin Living Labin yhteistyökumppaniksi workshop-järjestelyihin. ENoLL on Euroopassa ja myös maailmanlaajuisesti toimiva Living Labs -järjestö, jossa on yli 170 aktiivijäsentä TAMK Living Lab mukaan lukien.

Worskhopin teema oli kansalaislähtöinen kaupunkisuunnittelu ja keskustelun kohteena erityisesti living lab menetelmät. Workshopissa myös esiteltiin kansalaislähtöisiä kaupunkisuunnitteluprojekteja, joihin pääsee tutustumaan seuraavan listan kautta:

 • Zsuzsanna Bodi, projektipäällikkö  ENoLL:  ECIM project (European Cloud Marketplace for Intelligent Mobility project).
 • Casper Westerveld, opiskelija NHTV UAS: Roadmap for establishing Living Labs
 • Paolo Aversano, verkostomanageri: Design for Europe project (Designforeurope.eu )
 • Jimmy Paquet-Cormier, tutkija ja kehittäjä, McGill University, OCPM: Public Participation Methodologies in the City of Montreal (ks. video )
 • Katharina Hagg, apulaisprofessori TU Berlin: Participatory Urban Design (ks. esimerkki)
 • Sabrina Sauer, tutkija (University of Amsterdam): How to govern citizen innovativeness (ks. Sabrinan väitöskirja)
 • Adri Schokker, taiteilija ja lehtori (Hanze UAS, Minerva Academy of Popculture): Connecting Neighborhoods project:  Case Connected Budapest (ks. Prezi-esitys Budapestista). Kyseessä on seitsemän eurooppalaisen korkeakoulun kokeiluasteella oleva projekti, jossa myös TAMK on mukana.
 • Mikael Ala-Ketola & Leena Mäkelä: Citywalk: FindTheHiddenFabCity

DSC02379DSC02377

MEDAIAn järjestämässä kaupunkikävelyssä käytettiin apuna sekä kortteja että TAMKin ja Erno Mäkisen yhteistyönä toteutettua mobiilisovellusta, joka tallentaa kävelyreitin kartalle ja johon käyttäjä voi ladata myös ottamansa kuvat ja muistiinpanot.  Sekä low tech että high tech -ratkaisut saivat osallistujilta hyvää palautetta: osallistujien mukaan kävely toimi inspiraation lähteenä sekä omaan havainnointiin että kansalaislähtöiseen suunnitteluun. Workshop ja kävely järjestettiin FabCityssä, joka on kaupunkikehityksen vihreitä ja kestäviä ratkaisuja esittelevä väliaikainen kampus ja retkikohde Amsterdamin Java-saarella. Yhteensä workshopissa oli 16 osallistujaa Hollannista, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Turkista, Saksasta, Etelä-Afrikasta, Kanadasta ja Suomesta.

Päivän päätteeksi osallistujien tunnelmat ja palaute kerättiin yhteen Padletiin:

 • Vastaisuudessa olisi hyvä olla esimerkkejä myös Etelä-Euroopasta ja kehittyvistä maista.
 • Workshop toimi ideoinnin lähteenä, kaupunkikävely inspiroi.
 • Päivän esitysten ja ajatusten kokoaminen yhteiseen Padletiin toimi hyvin.
 • Kävelytehtävien tekeminen oli hauskaa.
 • Projektien esittelyt ja kokemukset eri maista olivat kiinnostavia.
 • Ryhmätehtävät ja epämuodollinen keskustelu olivat hyödyllisiä.
 • Fab City oli hyvä ympäristö jakaa projekteja ja kokemuksia.
 • Menetelmällisesti workshop oli hyvä, sisälsi sekä ryhmässä että omillaan tekemistä.

Workshop ja Design and the City konferenssiin osallistuminen antoi tärkeää kansainvälistä vertailutietoa MEDAIA projektille.  TAMKin media-alan ja siten Mediapoliksen yhteistyö ENoLLin kanssa oli uutta. Hyvän kokemuksen myötä virisi ideoita tulevaisuuden varalle ja siihen, millainen rooli media- ja taidealan toimijoilla voi olla kansalaislähtöisessä kaupunkisuunnittelussa.

Workshop Design and the City
http://designandthecity.eu/programme/workshop/lose-your-way-citizen-driven-city/

Pääkuva ©Kristoffer Ala-Ketola