Kokeilut

Pilottihanke

360° Story Jam Mediapoliksessa 26.-28.4.2017

StoryJam

Viisi tiimiä ja 27 osallistujaa tutkivat ja demonstroivat 360° videoiden tarinnankerrontaa Mediapoliksen 360° Story Jamissa 26.-28. 4.2017. Jameissa tiimien tehtävänä oli kehitellä 2-3 minuutin mittainen 360° tarina tiimille osoitetussa paikassa Tampereella. Kuvauspaikat olivat 1) vanhan tulitikkutehtaan alue Santalahdessa, 2) Tanssiteatteri MD:n harjoitukset Tampereen yliopiston Teatterimontun tiloissa, 3) Tampereen Kauppahalli, 4) Tampereen tuomiokirkko ja 5) Museokeskus Vapriikki.

IMG_2721

Kahden ja puolen päivän kestoisen Jamin aluksi osallistujat saivat perehdytystä 360° kuvauksen maailmaan ammattilaisilta. Ohjaaja ja kuvaaja Jannicke Mikkelsen (UK), joka ohjasi Queenin ja Adam Lambertin ensimmäisen virtuaalilaseilla katsottavan taltioinnin kertoi vaativasta produktiostaan rock-tähtien kanssa. Suomalaisen 360° -kuvauksen ja -tarinankerronnan pioneeri Ilmari Huttu-Hiltunen esitteli Mediapoliksessa toimivan yrityksensä projekteja sekä antoi johdatusta 360°-videoiden tekemiseen. Ilmari myös tuutoroi tiimien työskentelyä yhdessä kollegansa Pekko Vuorelan kanssa.

Keskiviikkoiltapäivän päätteeksi osallistujat jaettiin viiteen tiimiin, ja he saivat tehtävän ja jamissa käytetyt Samsung 360° kamerat, puhelimet ja lasit. Torstaina ryhmät kehittelevät tarinoita ja kuvasivat heille määrätyissä paikoissa.  Tarinat leikattiin seuraavan päivän aamuna ja perjantai-iltapäivänä tarinat katseltiin virtuaalilaseilla United Studiossa.  Perjantaina tarinat katseli myös nelihenkinen jury, joka antoi palautetta kaikista videoista ja palkitsi näistä parhaimman.

Jamin tavoitteena oli synnyttää ja kehittää erilaisten tahojen avointa yhteistyötä 360° videoiden tarinnankerrontaan.  Tämä tavoite saavutettiin hyvin: Story Jamiin osallistujat tulivat yrityksistä ja sekä suomalaisia että kansainvälisiä opiskelijoita eri korkeakoulusta.  360° Story Jam järjestettiin osana TAMKin Taiteen, musiikin ja median kansainvälistä viikkoa Mediapoliksessa, ja TAMKin kansainväliset vieraat osallistuivat aktiivisesti myös jamin alkuluentoihin ja jamissa tehtyjen videoiden katseluun.  TAMK, Metropolia ja Tampereen seudun ammattiopisto vastasivat siitä, että jokaisessa tiimissä oli 1-2 360° videokuvausta ja –leikkausta hallitsevaa opiskelijaa opastamassa kokemattomia osallistujia. Palautteen mukaan taustaltaan erilaisten toimijoiden yhteistyö tiimeissä oli hedelmällistä. Jamin ohjelma ja rakenne sai myös hyvää palautetta, learning by doing auttoi nopeasti ymmärtämään osallistujille uuden välineen kerrontaa ja tekemistä.

360° Story Jamin viisi videota ovat nähtävissä Jamin Youtube-kanavalla .  Voittajaksi raati arvioi videon The World in a Room.

360° VIDEOT:
TIIMI 1 ”Masked”

TIIMI 2 ”The World in a Room”

TIIMI 3 ”Tampereen Kauppahalli”

TIIMI 4 ”Relick”

TIIMI 5 ”Downtimes”

 

Tapahtuman  flyer: 360_Jam_Mediapolis_Finnish