Blogi

Arabianrannan nopean tiedonjaon tapahtuma

20170405_092658

MEDAIAn Metropolian tiimi järjesti nopean tiedonjaon kevyen ja fasilitoidun testin perjantaina 31.03.2017 Tavi-talon Flyygeliaulassa klo 9:00-12:00 välisenä aikana. Tapahtuma oli osa MEDAIA-hankkeen Arabianrannan kehittämiseen ja alueen toimijoiden törmäyttämiseen keskittyvää osiota. Tapahtumassa kokeiltiin, miten fasilitoidulla ryhmäohjauksella pystyttään törmäyttämään eri taustoista tulevia ihmisiä ja mahdollistaako tämän tyyppinen työskentely ajatusten vapaan jakamisen, avoimen tuote- ja palvelukehittämisen ja prototyyppaamisen eri ihmisten välillä. Tapahtumassa oli tarkoitus jakaa tietoa henkilökohtaisesta osaamisesta ja mitä muut voisivat hyötyä muiden osaamisesta. Lisäksi pohdittiin onko henkilökohtaisella osaamisella laajempaa hyödyntämispotentiaalia mm. Arabianrannan useiden eri törmäytymismahdollisuuksien pohdinnassa.

Perjantai-aamun tapahtuma alkoi fasilitaattorin johtamalla leikkisällä ryhmäytymisellä ja osallistujien esittelyllä vapaamuotoisessa tutustumisleikissä. Tämä rikkoi jännityksen mukavasti ja sai ihmiset nauramaan. Tapahtuman fasilitaattori jakoi tapahtumaan osallistujat leikin avulla 3-4 osallistujan ryhmiin. Pienryhmässä jokaisen ryhmäläisen piti keksiä joku asia, missä he ovat hyviä. Asia saattoi olla iso ja monimutkainen, kuten tutkimuksen teko, tai vain pieni ja yksinkertainen asia, kuten grillaaminen tai päälläseisonta. Osaamisalue esiteltiin pienryhmäläisille puheen, piirustusten, legojen ja leikin avulla. Lisäksi jokainen ryhmä sai extra-tehtävän, missä oma henkilökohtainen osaaminen laajennettiin koskemaan Arabianrannan aluetta, mm. niin että miten tutkimusta ja grillausta voisi yhdistää monialaisessa tapahtumassa, vai pystyisikö näitä yhdistämään?

Jokainen pienryhmä valitsi yhden osaamisen ja jatkokehitti osaamisen pienkonseptiksi ja alustavaksi pretotyypiksi sekä paketoi osaamisen markkinoitavissa olevaksi toiminnaksi Arabianrannan alueelle. Esimerkkeinä tästä toimi käytännössä mm. se miten yksinkertainen sormileikki voi auttaa taiteilijoita keskittymään ennen esiintymistilannetta, toimistotyöntekijöitä rauhoittumaan työpäivän keskellä niin, että he he irrottautuvat hetkeksi tietokoneen edestä tekemään sormileikkiä, ja kuinka dementiasta kärsiviä vanhuksia voidaan yrittää aktivoida harjoituttamaan aivojaan, jos he hetkeksi osallistuvat sormileikkiin. Lisäksi monialaisen törmäyttämisen avulla huomattiin, miten päälläseisontataito ja sen opettelu voisi toimia eri alojen kahvitaukojumppana ja osana eri-ikäisten ihmisten kehon- ja mielenrentouttamisen harjoituksia, osana henkilökohtaista mediataatioharjoitusta arjen kiireiden keskellä. Huomasimme perjantai-aamupäivän aikana, että useita konsepteja olisi mahdollista kehittää Arabianrannan toimijoiden, kuten opiskelijoiden ja yritysten, välisissä yhteistoimintahankkeissa, jotta alueen erilaisilla ja eri lähtökohdista tulevilla toimijoilla olisi parhaat mahdollisuudet hallita stressiä ja keskittyä töihin ja/tai elämään arjen haasteiden keskellä.

Tämä oli juuri merkittävä havainto MEDAIA-hankkeen ja Metropolian kannalta. Huomasimme, että pieneltä tuntuvasta ideasta voidaan ryhmäytymisen ja avoimen törmäyttämisen avulla kehiteltyä alustavia palvelu- ja tuote-pretotyyppejä, mitä voidaan monialaisen ja ammatillisen yhteystyön kautta jatkokehittää, mikäli tälle löytyy aikaa ja mahdollisuutta. Ideoille on tarjottava tila tulla esiin ja ideoita on päästävä kehittämään sekä puheen että visualisoinnin avulla innostavassa ilmapiirissä. Perjantaina me näimme, miten yksinkertaisesta käsileikistä ja päälläseisonnasta voidaan kehittää alueen toimijoiden elämänlaatua parantava markkinoitavissa oleva monialainen konsepti. Yhteistyön avulla palvelu- ja tuotekehittelyn konseptit tarkentuvat, kuten sumealta näyttävä valokuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *