Blogi

3D Datajamit – monialaista ideointia

20161214_091314-1

Metropolia ammattikorkeakoulun Leppävaaran toimipisteen aulassa järjestettiin 3D Datajamit perjantaina 9.12.2016 klo 10-12. Datajamit jakoivat tietoa Helsingin kaupungin julkaisemista avoimen datan 3D Mesh-mallista ja teksturoidusta semanttisesta tietomallista. Nämä mallit tulivat käyttöön marraskuun lopussa avoimen datan muodossa ja ovat kaikkien käytössä ilmaiseksi. Jamit olivat osa MEDAIA-hanketta ja Jamien tarkoitus oli tuoda Helsingin kaupungin avoimet 3D datapaketit uusien kohderyhmien, kuten opiskelijoiden, tietoon. MEDAIA ja Jamit toimivat näin tiedonvälittäjänä ja linkkinä ketjussa, missä opiskelijat, yritykset ja organisaatiot saavat tietoa avoimesta 3D datapaketista eri tiedotuskanavista.

dsc_7434

Koska avoin 3D data mahdollistaa useita moniammatillisia liiketoimintamahdollisuuksia palvelu- ja tuotekehittelyssä ja useat eri alat voivat hyödyntää avointa 3D dataa palvelu- ja tuotekehityksessä monipuolisesti, oli tärkeää että Jameissa oli eri aiheisiin ja aloihin keskittyneitä teemapöytiä laajaa käyttöpohdintaa sekä sparrausta varten. Jamien ajaksi Leppävaaran aulaan oli sijoitettu teemoitetut pöydät, missä 3D datan käyttöön pureuduttiin tarkennettujen haasteiden kautta. Tällä tavoin opiskelijoita heräteltiin ideoimaan avoimen 3D datan käyttömahdollisuuksia opinnoissa, liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä sekä yhteiskunnassa laajemmin.

Jamien teemasparraukset:

  • HKL: Miten Helsingin 3D-malli taipuu liikkumista koskeviin, helpottaviin ja edesauttaviin sovelluksiin?
  • Metropolia, MEDAIA: Kuinka 3D dataa voidaan hyödyntää opinnoissa?
  • 3D Render: Kuinka 3D dataa voidaan hyödyntää yritystoiminnassa?
  • Metropolia, MEDAIA: Poistuminen mukavuusalueelta – kuinka monialainen ja laaja lähestymistapa toimii kasvualustana uusille innovaatioille?

Teemapöydissä 3D datan käyttöä pohdittiin monialaisesti. Keskustelua herätti perustava kysymys, siitä miten dataa voidaan käyttää ja onko data todella vapaassa käytössä. Lisäksi oli tärkeää huomata kuinka tärkeää oli tiedottaa 3D datan avautaumisesta ja siitä, miten dataa voidaan käyttää eri aloilla. Tässäkin nähdään miten tärkeää on luoda ja hyödyntää vaihtoehtoisia tiedotuskanavia, sillä verkostojen reunoilla ja tai ulkopuolella olevat toimijat, kuten startupit tai opiskelijat eivät välttämättä muuten saa heitä hyödyttävää tietoa. Lisäksi idearikkaita uusia toimijoita ei välttämättä kutsuta kaupungin järjestämiin tilaisuuksiin, missä tietoa jaetaan. Siksi on tärkeää, että tiedonvälitystä järjestetään vaihtohtoisissa helposti lähestettävissä tapahtumissa.

Jamien aikana kuultiin, miten eri alojen organisaatiot HKL ja 3D Render hyödyntävät ja haluavat hyödyntää 3D dataa. Paikalla olleet sparraajat herättelivät opiskelijoita pohtimaan työelämän muutosta ja miten avointa 3D dataa voidaan hyödyntää opinnoissa ja myöhemmin oman työpaikan luomisessa startup-yrityksissä. Yhteisideoinnin aikana 3D datan käyttömahdollisuudet avautuivat paikalla olleille. Lisäksi keskusteltiin julkisen datan ja avoimen datan eroavaisuuksista, merkityksestä ja käyttömahdollisuuksista innovaatioitoiminnassa.

Jamien tunnelma oli innostava ja osallistujat olivat aidosti kiinnostuneita 3D datan tuomista mahdollisuuksista. Helsingin kaupunki sai kiitosta avaamastaan datapaketista. Samanlaisen innovatiivisuuden toivottiin jalkautuvan laajemmin Suomeen. 3D Datajamit olivat hyvä mahdollisuus eri toimijoille saada tietoa ja yhteisideoida 3D:n käyttöä laajemmin ja monialaisesti. Jami-konseptia on hyvä hyödyntää jatkossakin, varsinkin jos kohderyhmänä on opiskelijat, jotka eivät seuraa perinteisiä tiedotuskanavia ja eivät kuulu olemassa oleviin verkostoihin. Innovaatiot eivät synny tyhjästä ja tästä syystä myös tiedotukseen ja ideoiden sparraukseen on satsattava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *