Blogi

3D Datajamit Helsingissä joulukuussa

jammikuva

Avoimen datan hyödyntäminen on yksi mahdollisuus tuottaa uusia ideoita ja viedä syntyneet tuote- ja palvelukonseptit preto- ja prototyyppaukseen. Näitä ideakehittelyjä voi tehdä suljetussa ja siilomaisessa ympäristössä, millä on taatusti negatiivinen vaikutus luovuuteen sekä innovatiivisuuteen. Niitä voi myös tehdä avoimessa ympäristössä avoimen datan pohjalta. Todellisuus on näiden kahden välimaastossa. Kun tulee mahdollisuus avoimeen ideoiden jakamiseen ja sitä mahdollisesti seuraavaan kehitystyöhön, tilaisuuteen on tartuttava.

Helsingin kaupunki julkaisi iso avoimen datan 3D paketin marraskuussa. Mallit ovat ilmaisia ja ne ovat vapaasti kaikkien käytössä. MEDAIA tarttui mahdollisuuteen toimia tiedonvälittäjänä ja törmäyttäjänä. Siksi MEDAIA ja Metropolia järjestävät 3D Datajamit, missä ideoimme Helsingin kaupungin avoimen 3D datan monialaista käyttöä yritystoiminnassa. Jamien yleisteema on kuinka eri toimijat voivat hyötyä 3D datasta ja mitä käyttömahdollisuuksia 3D data tuo toimijoiden toimintojen/liiketoiminnan kehittämiseen. Jameissa ei ole tarkoitus tuottaa mitään konkreettista preto- tai prototyyppia. Jamien tarkoituksena on ideoida ja tuoda 3D datan julkaisu kohderyhmien, mitkä eivät välttämättä seuraa kaupungin virallisia tiedotteita ja tiedotuskanavia, tietoon. Lisäksi tavoitteenamme on törmäyttää opiskelijoita ja muita toimijoita, ja näin toimia tiedonvälittäjänä ja törmäyttäjänä sekä linkkinä ketjussa, missä eri alojen opiskelijat, erikokoiset ja eri alojen yritykset saavat tietoa ison 3D datapaketin avautumisesta.

Jameissa aktivoidaan ajattelua rennosti mutta uteliaasti. Metropolian Leppävaaran toimipisteen aulan teemoitetuissa pöydissä 3D datan käyttöön pureudutaan tarkennettujen haasteiden kautta ja herätellään eri alojen opiskelijat ideoimaan avoimen 3D datan käyttömahdollisuuksia liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä. Aulan pöydissä on kussakin on yksi teema ja sparraaja sekä läppäri vapaata käyttöä varten. Pöydissä olevien tarkennettujen kysymysten ja sparraajan on tarkoitus aktivoida ja haastaa opiskelijoita ja avaamaan ajatuskarttojaan sekä ideoimaan 3D datan käyttöä ryhmissä avoimesti.

Kunkin pöydän teema-sparraus kestää 15-20 minuuttia. Paikalla olevat voivat myös käyttää omia läppäreitään ja ideoida datan käyttömahdollisuuksia vapaasti. Tilaisuuden päätteeksi teemapöytien keskustelut (sparraukset) esitellään ja niistä keskustellaan jammaillen avoimen datan hengessä. Jamit ovat hyvä mahdollisuus myös muille Metropolian hankkeille, koska kaupungin avoimella 3D datalla on suuria käyttömahdollisuuksia esimerkiksi Arabianrannalla ja sen kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa. Useat toimialat ja toimijat voivat hyödyntää avointa 3D dataa palvelu- ja tuotekehityksessä monipuolisesti. Jammailulle on siis tarvetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *